De kracht van water

  • Post author:
  • Reading time:6 mins read
  • Post category:Voeding
You are currently viewing De kracht van water

Het lichaam van mensen bestaat voor ongeveer 60% uit water. Als je 75 kg weegt, zijn dit ongeveer 4,5 emmers aan water. Het lichaam van pasgeborenen bestaat zelfs voor 75% uit water. Al het leven op aarde heeft water nodig om te overleven. 

Water is een uniform essentieel goed

Genoeg vocht drinken is van groot belang voor je lichaam. In de praktijk hoor ik geregeld dat mensen slechts enkele glazen water per dag drinken. Ik heb wel eens iemand gesproken die gedurende de dag leefde op koffie en frisdrank en dit in de weekenden afwisselde met bier. Natuurlijk is dit allemaal vocht, maar niet voldoende aan ‘schoon vocht’.

Voldoende water drinken voedt je lichaam en zorgt ervoor dat het water waaruit je lichaam bestaat weer wordt aangevuld. Gedurende de dag raak je namelijk veel vocht kwijt bijvoorbeeld door zweten, plassen en uitademen. Te weinig vocht binnenkrijgen kan leiden tot onder andere vermoeidheid, hoofdpijn, sufheid en moeite met concentreren.

Wist je dat.. je naast vocht uit dranken een groot deel van de benodigde hoeveelheid vocht uit je voeding haalt? Groente en fruit die meer dan 85% uit water bestaan zijn onder meer selderij, komkommer, pompoen, spinazie, tomaat, courgette, ananas, watermeloen (it’s in the name), aardbei en sinaasappel.

Water heeft verschillende functies. Een daarvan is om afvalstoffen het lichaam uit te werken. Uitscheiding is vanuit de natuurgeneeskundige visie erg belangrijk. Het vasthouden van afvalstoffen kan namelijk leiden tot vervuiling of verstoring van het lichaam. Tijdens mijn consults vraag ik mensen daarom onder meer hoeveel ze drinken en hoeveel ze plassen. 

Hoe weet ik of ik genoeg water drink?

Een goede manier om te controleren of je voldoende vocht binnenkrijgt, is door te kijken naar de kleur van je urine. Donker geel of oranje betekent dat je te weinig vocht binnen hebt gekregen. Als je urine eruit ziet als water, is er een grote kans dat je te veel drinkt. Liefst wil je een lichtgele kleur hebben.

Er zijn mensen die geen probleem hebben met voldoende water drinken. Het gros van de mensen vindt het echter wel een uitdaging. Liefst wil je een droge mond tegengaan. Een droge mond, het hebben van dorst, betekent niet dat we moeten drinken, maar eigenlijk dat we al te laat zijn.

Tips om voldoende water te drinken:

Drink in bulk. Drink bijvoorbeeld op 4 momenten van de dag een halve liter water. Doe dit overigens niet tijdens of een half uur vlak voor of na het eten, aangezien je daarmee je maagsap verdunt en je de voedselvertering tegenwerkt. Zelf heb ik in de ochtend de routine om te starten met een halve liter water met wat Keltisch zeezout. Naast vocht bevat dit mineralen die je lichaamscellen voeden. 

Ga trouwens niet ineens 2 liter water drinken, om het bulk drinken ‘maar gehad te hebben’. Dit is te veel water voor je nieren om ineens te verwerken. Hou het daarom max bij 0,7 liter per uur.

Drink op vaste tijden. Zet eventueel een herinnering in je agenda. Er zijn ook diverse waterdrink apps, zoals WaterMinder, die door middel van herinneringen kunnen helpen om voldoende water te drinken.

Voeg reminders aan je leven toe om meer te drinken. Neem bijvoorbeeld altijd een fles mee of zet er een op plekken waar je geregeld komt, zoals in de keuken of op je werkplek. Drink overigens zo min mogelijk uit plastic waterflesjes en koop liever een BPA-vrije, glazen of RVS drinkfles.

Fleur je water op. Veel mensen vinden de smaak van water een beetje saai. Je kunt een glas water aantrekkelijker maken door er bijvoorbeeld wat citroen of komkommer in te doen. Je kunt ook kiezen voor een beker biologische kruidenthee denk aan bijvoorbeeld kamille, venkel, verse gember of verse takjes munt. Ben voorzichtig met zwarte, groene en witte thee door het vochtafdrijvende effect.

Maar hoeveel water moeten we nu precies drinken? Eigenlijk is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Elke persoon is uniek en daarmee ook zijn of haar vochtinname. Het is daarmee afhankelijk van onder andere de hoeveelheid groente en fruit die je eet, gewicht, leeftijd, activiteitsniveau en weersomstandigheden. Zo kan een wielrenner in de Tour de France tijdens een zware tocht wel 10 liter water drinken! 

Met 30 ml per kilogram lichaamsgewicht kom je op een goede ‘basis’. Als je bijvoorbeeld 70 kilo weegt, kom je uit op 2,1 liter. Daarbij is het goed de kleur van je urine in de gaten te houden en te luisteren naar signalen van je lichaam. Klachten als hoofdpijn, sufheid, concentratieproblemen, spierkramp, droge huid en vermoeidheid kunnen allemaal komen door een vochttekort.

Drink het liefst lauw of (mild) warm water. Zoals eerder aangegeven, kun je ook kruidenthee of soms water met een smaakje drinken.

Begin vandaag nog met je gezondheid te versterken door voldoende water te drinken. Het klinkt bijna te gemakkelijk, maar voldoende water zorgt ervoor dat je je vitaal en gezond(er) voelt! 

Heb je interesse in een persoonlijk voedingsadvies met daarbij het advies hoeveel water voor jou precies geschikt is? Neem dan contact met mij op.

In mijn praktijk werk ik met natuurvoeding en orthomoleculaire therapie (supplementen). Echter, voeding is vanuit een holistische visie meer dan wat je eet en drinkt. Het is niet alleen fysiek, maar bestaat ook op het niveau van je gedachten, gevoelens, energie/ prikkels, wensen en behoeftes. Meer balans ontstaat, zodra je jezelf afvraagt of iets wat je eet, voelt of denkt wel echt een positieve bijdrage heeft op je gezondheid. 

Wil je weten welke voeding bij jou past? Neem contact op >>

Leave a Reply